SSL konekcija

Zeleni početak Address bar-a, sličica katanca i prefiks https:// umesto uobičajenog http://, simboli su sigurne SSL konekcije.

Hajde da kažemo ovako: Kada vi popunite kontakt formu sa svojim podacima, klikom na dugme Pošalji, vaši podaci i sama poruka putuju do nas. Da nema zelenog katanca, neko bi mogao da presretne te podatke. Taj neko bi mogao da bude bilo ko, čak i sam provajder pa smo i tu bili obazrivi. Naš provajder je Telekom Srbija. Kvalitet, pouzdanost i bezbednost servisa koje pruža svojim korisnicima u fokusu su njihovog poslovanja. Dakle, ni Telekom ne može da vidi podatke koje ste razmenili sa nama, tj. vaše ime, prezime, telefon kao ni sadržaj poruke.  Ako posetite našu web stranicu i ona izgleda ovako – na pravom ste mestu. U Address bar-u, unesite https://sosns.org.rs ili https://www.sosns.org.rs

Ukoliko vam se otvori stranica koja izgleda ovako, kliknite na   Nazad na bezbedno

Napomena

Uputstvo  ne garantuje potpunu bezbednost vašim posetama sajtu i korišćenju elektronske pošte. Najsigurniji način za pretraživanje informacija na internetu je korišćenje “sigurnog” računara. To može biti računar koji se nalazi na nekom javnom mestu, računar u kući vašeg prijatelja ili prijateljice ili na radnom mestu. Email možete zaštititi  pažljivim biranjem lozinke i dvostepenom autentifikacijom (Spisak servisa na kojima postoji verifikacija u dva koraka), pri čemu treba da izbegavate korišćenje lako prepoznatljivih reči ili brojeva za lozinku i da obezbedite da vaša lozinka sadrži:

-kombinaciju malih i velikih slova

-brojeva i

-da sadrži preko 10 karaktera.

Loši primeri lozinki su: Mira123, Draganasajt, vaš datum rođenja, datumi rođenja dece, ime psa i slično.

Druga opcija za bezbednu pretragu na Internetu kada se vaša istorija ne pamti

Otvoriće se prozor:

Ono što je bitno, je da prostim klikom na X zatvarate pregledač bez vidljive istorije šta ste pretraživali.  Naravno da MUP i vaš provajder (od koga ste dobili modem npr. Telekom, SBB) bi  – ukoliko je potrebno (npr na zahtev Suda), mogli da vide vašu istoriju pretrage ali to ne treba da vas brine.

Pomoću verifikacije u 2 koraka zaštitićete nalog i lozinkom i telefonom

Lako je prepoznati o kom broju telefona se radi pa iz bezbednosnih razloga uradite sledeće:

  1. Sa sigurnog računara omogućite dvostepenu autentifikaciju, nakon što ste se prijavili na gmail ili društvenu mrežu
  2. Kupite SIM prepaid karticu, aktivirajte je i taj broj iskoristite za dvostepenu autentifikaciju
  3. Odjavite se sa mejla ili društvene mreže
  4. Ponovo se prijavite sa istog računara
  5. Tokom prijavljivanja možete da izaberete da više ne koristite verifikaciju u 2 koraka na tom “sigurnom” računaru. Od tada će vam taj računar tražiti samo lozinku kada se prijavljujete
  6. Vratite svoju staru SIM karticu u telefon

 

 

Kako nasilnik može da prati vaše aktivnosti

Email
Ukoliko nasilnik ima pristup vašem imejlu, on/ona može čitati poruke koje primate ili šaljete. Čak i ako mislite da je vaš imejl siguran, postarajte se da izaberete lozinku koju on/ona neće biti u mogućnosti da otkrije. Najbolje je da umesto Outlook Express-a koristite neki od internet servisa za imejl poštu, kao što je gmail.com  koji vam omogućava da imate pristup elektronskoj pošti sa bilo kog kompjutera, kao i da pristup pošti obezbedite lozinkom i dvo-stepenom autentifikacijom.

Ako vam nasilnik šalje preteće ili uznemiravajuće imejlove, možete ih odštampati i sačuvati kao dokaz pretnji.


Osoblje SOS telefona je dobro upućeno u Vaša prava kada je u pitanju nasilje u partnerskom odnosu, Vaša prava koja se odnose na zdravstvenu, pravnu i socijalnu zaštitu i upoznato je sa procedurama koje preduzimaju institucije i organizacije koje se bave prevencijom i zašitom od nasilja u porodici.

SOS telefoni Vam mogu obezbediti informacije o institucijama u kojima se prijavljuje nasilje, gde možete prijaviti nasilje i na koje brojeve telefona.

Za povećanje sigurnosti kada zovete SOS telefone:

  • Imajte na umu da ukoliko koristite kućni telefon, brojevi telefona koje ste pozivali mogu biti dostupni na uvid nasilniku preko izveštaja sa mesečnog telefonskog računa. Čak i ako ste napustili nasilnika do vremena kada mesečni izveštaj stigne, nasilnik može pratiti telefonske brojeve koje ste pozivali radi pomoći.
  • Pokušajte da obezbedite svoj mobilni telefon. Razmislite o mogućnosti da nabavite sopstveni pre-paid telefon za koji nasilnik neće znati, a sa kojeg ćete moći da obavljate poverljive pozive.
  • Izbegavajte bežične telefone: ako zovete sa Vašeg kućnog telefona, koristite fiksni telefon ako ga imate, pre nego bežični ili mobilni telefon. Pozive sa fiksnog telefona je teže locirati i pratiti.

SOS Ženski Centar