25. NOVEMBAR

KAO MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA PREMA ŽENAMA, UTVRĐEN JE 1999. GODINE OD STRANE UJEDINJENIH NACIJA. KOLIKO JE SVET, A KOLIKO NAŠA SRBIJA NAPREDOVALA NA OVOM POLJU OSTAJE SVAKOM OD NAS DA ISKRENO PREISPITA DRŽAVU U KOJOJ ŽIVI, A I SEBE.

ELEM, ZAŠTO BAŠ 25. NOVEMBAR?

NOVEMBRA 1960. U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI, OPTEREĆENOJ PRITISCIMA DIKTATORSKOG REŽIMA TRUHILJA, UBIJENE SU SESTRE MIRABAL. MIRABALOVE SU BILE VELIKE PROTIVNICE TADAŠNJEG REŽIMA I PREDSTAVLJALE SU VELIKU OPASNOST PO ONDAŠNJU VLAST.

SESTRE MIRABAL (POZNATIJE KAO LEPTIRICE- LAS MARIPOSAS) DANAS PREDSTAVLJAJU SIMBOL OTPORA DIKTATURI I TERORU I SIMBOL FEMINIZMA. TRI OD ČETIRI SESTRE SU UBIJENE TOG DANA.

PATRIA MIRABAL (27. FEBRUAR 1924 – 25. NOVEMBAR 1960) BILA JE NAJSTARIJA OD SESTARA MIRABAL. BILA JE POVUČENA, RELIGIOZNA I BISTROG UMA. IMALA JE IZRAŽEN TALENAT ZA CRTANJE. ZAVRŠILA JE DAKTILOGRAFIJU I VRLO RANO SE UDALA, SA 16 GODINA. ZAJEDNO SA SUPRUGOM SE BORILA PROTIV REŽIMA TRUHILJA. SMATRALA JE DA MUŠKARCI I ŽENE ZAJEDNO TREBA DA PRUŽE OTPOR I DA NE TREBA DOZVOLITI DA DECA RASTU U DIKTATORSKOJ DRŽAVI. GOVORILA JE DA JE SPREMNA SVE DA DA, ČAK I SOPSTVENI ŽIVOT.

ADELA MIRABAL (1. MART 1925 – 1. FEBRUAR 2014.), DEDE, DRUGA PO REDU OD SESTRARA MIRABAL. DEDE JE BILA “TIHI PARTNER”. PODRŽAVALA JE SESTRE U NJIHOVIM NASTOJANJIMA DA SVRGNU TRUHILJA, ALI JE VISE BILA VEZANA ZA SELO I PORODIČNO DOMAĆINSTVO ČIJE JE FINANSIJE KASNIJE VODILA. DEDE JE JEDINA SESTRA KOJA JE PREŽIVELA. NJEN ŽIVOT JE OBELEŽIO AKTIVIZAM I BORBA ZA JEDNAKOST I DEMOKRATIJU, KAO I ČUVANJE USPOMENE NA SVOJE SESTRE I NJIHOVE IDEJE I VREDNOSTI OD ZABORAVA.

MINERVA MIRABAL (12. MART 1926 – 25. NOVEMBAR 1960.), NAJBUNTOVNIJA OD SESTARA MIRABAL. MINERVA JE ZAVRŠILA SREDNJU ŠKOLU KOJU SU VODILE MONAHINJE. TAMO SE UPOZNALA SA DOSTA DECE ČIJI SU RODITELJI BILI MUČENI I UBIJANI, JER SU BILI PROTIVNICI TRUHILJEVOG REŽIMA. VEĆ TADA SE U NJOJ JAVILA IDEJA O OTPORU DIKTATURI. SA TOM IDEJOM SE UPISALA NA STUDIJE PRAVA. TOKOM STUDIJA JE UPOZNALA DOSTA ISTOMIŠLJENIKA SA KOJIMA JE ORGANIZOVALA POBUNE. STUDIJE JE ZAVRŠILA, ALI NIKAD NIJE DOBILA LICENCU ZA RAD. MEĐUTIM, TO JE NIJE SPREČILO DA ZAJEDNO SA SUPRUGOM, ORGANIZUJE AKCIJE PROTIV TRUHILJA.

MARIJA TERESA MIRABAL (15. OKTOBAR 1935 – 25. NOVEMBAR 1960), NAJMLAĐA SESTRA MIRABAL. NJEN UZOR JE BILA STARIJA SESTRA MINERVA. NAKON SREDNJE ŠKOLE, MARIJA TERESA UPISUJE MATEMATIKU. NEDUGO NAKON DIPLOMIRANJA SE UDAJE. NJEN SUPRUG I ONA SU SE PRIDRUŽILI OSTALIM SESTRAMA U BORBI PROTIV DIKTATURE. NEPOSREDNO PRED SMRT MARIJA TEREZA JE REKLA, DA JE VRLO MOGUĆE DA JE SMRT BLIZU, ALI DA JE TO NE PLAŠI JER ĆE ONE NASTAVITI DA SE BORE ZA PRAVDU. TAKO JE I BILO.

OVO JE VRLO, VRLO KRATAK SIŽE NJIHOVIH BIOGRAFIJA. O OVOM ŽENAMA, KAO I O MNOGIM DRUGIM MOŽE MNOGO DA SE PIŠE. OVE ŽENE SU VIŠE PUTA ZATVARANE I MUČENE. NJIHOVE PORODICE, A POSEBNO NJIHOVI MUŽEVI SU PLATILI VISOKU CENU POLITIČKIH DELOVANJA I AKTIVNOSTI SESTARA. TRI OD ČETIRI SESTRE MIRABAL, UBIJENE SU 25. NOVEMBRA OD STRANE PRISTALICA TRUHILJA. ONE SU BRUTALNO PRETUČENE, ZADAVLJENE I POLOMLJENIH KOSTIJU UBAČENE U AUTO KOJI JE KASNIJE BIO GURNUT SA LITICE. CILJ JE BIO ISCENIRATI SAOBRAĆAJNU NESREĆU. S OBZIROM NA POLITIČKE STAVOVE I AKTIVNOSTI SESTARA MIRABAL, MASA NIJE POVEROVALA U VEST O SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI. ŠEST MESECI KASNIJE, KAO POSLEDICA GNEVA ZBOG SMRTI SESTARA MIRABAL, BIVA UBIJEN I SAM TRUHILJO I NJEGOV REŽIM KONAČNO DOŽIVLJAVA PAD.

POSTOJI MNOGO OVAKVIH ŽENA KROZ ISTORIJU. ONIH O KOJIMA SE ZNA, O KOJIMA JE OSTAO NEKI PISANI TRAG, A I ONIH ČIJA SU IMENA I LIKOVI IZBLEDELI. IPAK, BITNO JE SETITI SE TIH ŽENA. BITNO JE SETITI SE MAKAR NA VAŽNE DATUME, KAO ŠTO JE 25. NOVEMBAR. OVE ŽENE SU SIMBOL OTPORA, A ZA MENE LIČNO SIMBOL FEMINIZMA. ONE SU PRIMER ŽENA SA VIZIJOM, PAMETNIH ŽENA, JAKIH ŽENA, SPOSOBNIH ŽENA, OBRAZOVANIH ŽENA. TE ŽENE SU SE ŠKOLOVALE NA UNIVERZITETIMA 50-TIH GODINA PROŠLOG VEKA. KOLIKO SU SAMO BILE ISPRED SVOG VREMENA!

SVAKO OD NAS MOŽE MNOGO DA NAUČI OD NJIH. POKAZALE SU DA LJUDSKI ŽIVOT VREDI, A NISU SE PLAŠILE DA DAJU SVOJ. BORILE SU SE OBRAZOM I OBRAZOVANOŠĆU. POSTAVLJALE SU PITANJA. NISU SE ZADOVOLJAVALE KOJEKAKVIM ODGOVORIMA. IŠLE SU DALJE.

GDE SMO MI DANAS? GDE SMO 56 GODINA POSLE NJIHOVE SMRTI? ZA ŠTA SE DANAS BORE ŽENE I MUŠKARCI? OVE ŽENE SU PRIMER RADA “RUKU POD RUKU” ŽENE I MUŠKARCA. OVE ŽENE SU PRIMER SAVEZNIŠTVA ŽENE I MUŠKARCA U KREVETU I VAN NJEGA. UDOVCI OVIH ŽENA GODINAMA NAKON SMRTI SVOJIH SUPRUGA ŽIVELI SU ZA NJIHOVU ZAJEDNIČKU IDEJU I DALI SU SVOJ DOPRINOS.

ŠTA RADITE VI DANAS ZA ŽENE, MUŠKARCE I DECU? ŠTA RADITE 25. NOVEMBRA 2016. U SRBIJI? ŠTA RADITE NA SVOM POSLU ŠALTERSKE SLUŽBENICE, DOKTORKE, UČITELJA? KOLIKO VI MENJATE SVOJE OKRUŽENJE? NEKAD JE NEKO, ŽENA, MUŠKARAC, DAO SVOJ ŽIVOT VERUJUĆI U NAS, POSEBNO U NAS ŽENE 21. VEKA. STA VI TOLERIŠETE DANAS?

Slobodanka Lazić
SOS ženski centar

SOS Ženski Centar