Ovih dana se u medijima pojavila informacija da će sve radno sposobne žene ispod 50 godina starosti biti u obavezi da pohađaju vojnu obuku koja će trajati par dana, a ticaće se se osnova iz pružanja prve pomoći i postupanja u vanrednim situacijama. Verodostojnost te informacije proverićemo u skorijoj budućnosti. Ono što me je zaintrigiralo su potcenjivački komentari muškaraca na račun žena. Dok bi prosečnim ženama i muškarcima ova obuka u najmanju ruku delovala opravdano i korisno, s obzirom da se tokom poplava 2014. pokazalo da vojska i policija ne mogu da pomognu stanovništu (i na kraju krajeva i ne treba te 2 službe sve da urade same) i da i civili imaju deo odgovornosti i obavezu da pomognu u kriznim situacijama. Valjda je svakom sopstveni život najmiljii, pa je prirodno da ne čekate vojsku i policiju, već da ponešto umete i sami da odradite.

Nekoliko detalja sam uočila. Žene pokušavaju da kritikuju, potcene i unize najčešće upravo oni muškarci koji vojsku nisu ni služili ili su je služili civilno. Znamo da već nekoliko godina unazad služenje vojnog roka za muškarce nije bilo obavezno. Ne sećam se da sam ikada čula ženu koja zbog toga unižava muškarce, u smislu da je manje muško ako ne služi vojsku, ali sam zato povodom informacije o obučavanju žena čula mnoge pogrdne komentare muškaraca. Šta čula? Videla, jer se društvenim mrežama takvi komentari šire kao rak u metastazi. Mnogo pre svega ovoga, žene su se priključile vojsci i pokazale svoju fizičku spremnost i sposobnost. To traje godinama unazad. O ženama u policiji da i ne govorim. Međutim, sada je pojedinim iskompleksiranim muškarcima proradio strah, nesigurnost ili već nešto treće, pa su dozvolili sebi da omalovažavaju žene od kojih će im sutra život možda zavisiti ili im i sada već zavisi. Pitanje za sve takve muškarce: Da li tako ponižavate doktorku koja vam prepiše terapiju i time vam spasi zdravlje? Da li tako unižavate učiteljicu koja vas je opismenila? Da li tako unižavate babicu koja vas je prihvatila kada vas je majka rodila? Na kraju, da li tako ponižavate mamu koja vas je rodila? Drage muškarčine, iz mame ste izašli, ne iz tate.

Dakle, drugi detalj koja sam uočila je da se ti isti iskompleksirani muškarci ponašaju kao da je sve ovo apsolutna novina. Međutim- nije. Pročitajte poneku knjigu, od toga ne boli glava, i primetićete da od kada je sveta i veka i žene su branile državu. Recimo, Spartanke su išle na bojno polje, ali su i čuvale grad od neprijatelja da ti muškarci imaju gde da se vrate kada se bitka završi. Svi znamo za Jovanku Orleanku, Hari Mati Hari i mnoge druge. Koliko sam ispratila, u poslednje 3, 4 godine se više nego ikada govorilo o Milunki Savić. Emitovani su i prilozi o njoj na RTS-u. Imajte u vidu da su se ove žene borile ruku pod ruku sa muškarcima onda kada im to nije bilo dozvoljeno (mnoge od njih su krile svoj pol, kao Milunka) što znači da su se osim protiv ratnog neprijatelja na bojnom polju borile i protiv predrasuda. Pa, dobro, manje-više kao i sve žene danas sudeći po ovim komentarima punim mržnje prema ženama. To nije slučaj samo sa vojskom i policijom, u svakoj oblasti žene su istovremeno morale da pokazuju svoje znanje, sposobnosti i veštine i da se suočavaju sa predrasudama, mržnjom, kompleksima muškaraca, ismevanjem, ponižavanjem, vređanjem. Ništa od toga nije bilo rezervisano za muškarce, niti su oni bili tlačeni od strane žena. U svakoj profesiji, žene su izdržale, pokazale svoju kompetentnost, opstale su i ostale. Onda dolazimo u 21. vek gde podsredstvom društvenih mreža svaka šuša može da proziva jednog čoveka, samo zato što je žensko. Sramota.

Sledeći detalj koji sam uočila je da pojedini muškarci izjednačavaju vojsku sa porođajem ili još gore, favorizuju je kao nešto zahtevnije i teže od rođenja deteta. Šta reći o tome, osim slatko se nasmejati, po prilici u lice muškarcu koji izgovori takvu glupost? Ukratko ću objasniti, za one kojima i dalje nije baš najjasnije. Svaka žena ima takvu telesnu konstituciju da održi trudnoću i porođaj i sve što posle toga ide. Svaka žena, pa i one koje iz različitih razloga ne mogu da budu majke i one koje to ne žele. Žensko telo je u reproduktivnoj oblasti jače od muškog. Ženska karlica je šira i jača. Ženina biološka uloga u reproduktivnoj sferi je veća, teža, zahtevnija i komplikovanija od muške. To je ta biologija. Ne sećam se da su žene kićene ordenjem zbog toga. Ne samo to, već su često unižavane zbog imanja menstruacije bez koje, gle čuda, ne bi dece ni bilo. Nasilnici ne treba da brinu. Ostaju im široka ramena koja, kao što smo videli, obilato koriste kada treba pretući ili usmrtiti ženu. Poenta je da i onu ženu od 150cm i onu od 180cm čeka isto. Ona sa 50kg će se poroditi kao i ona od 90kg. Policajka, učiteljica, čistačica, domaćica- sve će one proći kroz isto. Iako je dokazano više puta, čak i naučno, da žensko telo može da izdrži veći stepen bola, ni to ženama nije donelo slavu, a ni minimum poštovanja. Postoje video snimci onih muškaraca koji su se osmelili da osete porođajne bolove. Šta da vam kažem? Nisu baš uživali. Prilično je apsurdno komentarisati ovo u 21. veku. Svako ko želi može da se informiše. Još bolje, drage muškarčine, uđite sa ženom u porođajnu salu i budite svesni svoje uloge- posmatrača, pa nam javite kako ste se vi osećali. U međuvremenu, uradite nešto korisno i budite podrška svojoj ženi u tako bitnom i teškom trenutku, jer koliko god da je medicina napredovala, porođaj je još uvek izuzetno rizičan i za ženu i za dete.

Globalno gledano, odlično što se ovako nešto pojavilo u javnosti čisto da budemo svesni u kakvom društvu živimo. Naravno, i mi žene da budemo svesne kakvim smo muškarcima okružene. Da budemo svesne koliko se našom menstruacijom, jajnicima, jajovodima, matericom, karlicom, vaginom bave muškarci koji ništa od navedenog nemaju. Da budemo svesne koliko se ženska snaga i izdržljivost još uvek nipodištava. Da li je potrebno da pričamo o našim bakama i majkama koje su od jutra do sutra dirinčile po njivama? Valjda smo danas putem interneta svesni makar slavnih sportistkinja ili ćemo i njima da negiramo snagu?

U vezi aktuelnog služenja vojnog roka i za žene, podsetila bih da je nekada postojala civilna zaštita koja se bavila upravo tim temama koje će navodno biti obrađivane na vojnoj obuci.

Završila bih tekst informacijom da su na našim prostorima žene izborile pravo glasa odmah nakon Drugog svetskog rata 1945. Jeste li to znali? Ukoliko ste znali, da li ste se zapitali zašto baš tada? Borile su se te sjajne žene i ko zna možda su vam spasile dedu ili tatu, pa ste se rodili baš vi koji danas omalovažavate žene. Preporučujem svima da se informišu o Antifašističkom  frontu žena Jugoslavije koji je bio najbrojniji pokret žena na našim prostorima i šire. Čitajte malo o Ruskinjama koje su ogroman deo borbe na sovjetskom tlu iznele na svojim plećima. Evo predloga za čitanje- knjiga pod nazivom „Rat nema žensko lice“ Svetlane Aleksijevič. Postoje i dokumentarci na internetu koji obrađuju ovu temu.

I citiraću dragog Druga Tita, kojeg danas sa nostalgijom svi pominju, a koji je očigledno prepoznao snagu, sposobnost i pamet žena, pa je u Bosanskom Petrovcu 6.12.1945. izgovorio sledeće:

Ja se ponosim što stojim na čelu armije u kojoj ima ogroman broj žena. Ja mogu kazati da su žene u toj borbi po svom heroizmu, po svojoj izdržljivosti, bile i jesu na prvom mestu i u prvim redovima i svim narodima Jugoslavije čini čast što imaju takve kćeri“.

 

Do sledećeg pisanja,

Slobodanka Lazić

SOS Ženski Centar